četrtek, 29. april 2010

Pravica ..dolžnost

Danes bom spet tečnarila … ja kaj čmo, vreme .. leta, vročina .. vse to .. pol pa človek zjutraj vstane .. prezgodaj in gleda TV … in danes sem gledala film .. s težko tematiko. Jug Amerike, zatiranje temnopoltih … belci ... kot nad ljudje. Na kozlanje mi gre, ko pomislim, da pripadam isti rasi …
Res se mi bruha .. ko mi "pametni belčki" polni kompleksov mahajo z pravicami … in z opevanjem bele rase. Kako so sploh prišli kdajkoli na idejo, da smo belci boljši …?? Ali pametnejši, sposobnejši … in še kaj???
Že samo ideja, da je nekdo zaradi rase bolj sposoben je bolna in kaže na pomanjkljivosti človeka … in ko zaradi kompleksa večvrednosti zatirajo ljudi … za kozlat.
..
Žalostno se mi zdi, da smo ljudje tako plehki in butasti, da počnemo že skozi vso zgodovino eno in isto napako … zatiramo drugačne. Kajti samo to je tisto kar nas ločuje .. drugačnost. Vedno ponavljamo, da je raznolikost dobrodošla, ker smo si ljudje različni in se naši okusi razlikujejo, ko pa se pojavi nekaj kar nam ni pri srcu .. potem pa udri po siromaku .. Tako nekako se obnašamo. Kaj bi šele bilo, če bi se na našem planetu pojavila bitja z kake druge galaksije … iz vesolja. To bi bil šele hec .. oziroma .. doktorirali bi iz neumnosti, zatiranja ..
..
Res smo bedni .. samo PRAVICE …to je vse kar imamo neprestano na jeziku … Kaj pa dolžnosti??
Kaj ni tako, da gredo pravice z roko v roki z dolžnostmi …?? !! Spoštovanje sočloveka, priznavanje in sprejemanje enakih pravic za vse .. to je naša dolžnost .. ne pa zatiranje drugačnih ….
Lepo bi bilo, če bi se človek naučil kaj iz zgodovine …. Tiste zgodovine, ki s prstom kaže na belega človeka, ki je v Ameriko kot živino privlekel Afričane … ki je skozi zgodovino iztrebil Indijance … Jude … Aboridžine …
..
Ja ja belci . .leglo zla na tem lepem planetu …
..
V filmu, ki mu ne poznam niti naslova, ker sem ga začela gledati nekje vmes .. glavni igralec, ki ga je upodobil Gene Hackman v pogovoru o basboll-u reče belcu, ki se ima za nekaj več .. da obožuje to igro . .zato ker je to edini način, ko lahko temnopolti z vso pravico dvigne palico nad belega ….
Ja ja življenje je igra .. le da eni mislijo, da so drugi njihovi igralci .. oziroma figure …

Ni komentarjev:

Objavite komentar